برنامه شروعانه خواندن ادبیات کنکور (نظام قدیم)

برنامه شروعانه ادبیات کنکور ۹۹ نظام قدیم

سلام خدمت دوستان عزیز نظام قدیم

من علیرضا عبدالمحمدی می‌خواهم در این مطلب برنامه‌‏ی شروعانه مطالعه ادبیات کنکور‏ برای کنکور ۹۹ را خدمت دوستان عزیزم تقدیم ‎کنم؛ برنامه‏‌ای که برای شما در نظر گرفتم یک برنامه‌‏ی ۸ هفته‌‏ای است و تأکید می‏‌کنم که این برنامه فقط برای شروع و تابستان است یعنی قرار نیست تمام مطالب را در این ۸ هفته جمع کنیم. در هر هفته برنامه‏‌ی ما شامل ۶ روز مطالعه و ۱ روز استراحت است که این یک روز هم به انتخاب خودتان است.

ساختمان کلّی برنامه شروعانه:

۱ روز کار موضوعی و ۱ روز کار درسی که به طور مفصل آنها را برای شما توضیح می‌دهم.

اما در روزهای کار موضوعی چه باید بکنیم؟

موضوعاتی که ما در تابستان با آنها کار داریم این ۳ موضوع است:

۱. قرابت معنایی

۲. آرایه‏‌های ادبی

۳. دستور زبان فارسی

دوستان عزیز نظام قدیم همانطور که در کنکور سراسری امسال دیدید ۹ سوال شما با نظام جدید مشترک بود و این احتمال وجود دارد که سال آینده این ۹ سوال و یا حتی تعداد بیشتری از سوالات اشتراک داشته باشد امّا فرض رو می‌گذاریم روی همین ۹ سوال، از این ۹ سوال ۷ سوال مربوط به دو بخش آرایه‌های ادبی(۳ سؤال کاملاً مشترک) و دستور زبان فارسی(۴ سؤال از ۵ سؤال) می‌باشد به همین دلیل در این برنامه که برای شما در نظر گرفته‌ام از این تجربه استفاده خواهیم کرد.

پس به همین دلیل به شما توصیه اکید می‌کنم که این سه موضوع را از کتاب‌های ادبیات موضوعی نظام جدید نشر الگو استفاده کنید.

اما برویم به سراغ اینکه چگونه این مباحث را بخوانید…

۱- دستور زبان فارسی:

این بحث‌ها را برای مطالعه در تابستان انتخاب کرده‌ام که اول درس‌نامه کتاب دستور زبان فارسی نشر الگو را مطالعه می‌کنید و بعد از آن هم تست‌های زوج آنها را میزنید.

۱- «نقش کلمات» که زیر مجموعه‏ نقش تبعی هم داخل این مبحث قرار می‏‌گیرد.

۲- «فصل انواع‌ها» مثل انواع را ، انواع چو، انواع تا و …

۳- «شیوه بلاغی»

۴- «انواع حذف»

۵- «تحول واژه‌‏ها»

۲- آرایه‌های ادبی:

از کتاب آرایه‌های ادبی نشر الگو یک آرایه به همراه تست‌های زوج آن را در هر روز می‌زنید.

۳- قرابت معنایی:

۱ نون شب + ۱ مفهوم پرتکرار از کتاب قرابت معنایی جامع نشر الگو

راهنمایی ۱:

توجه کنید زمان مطالعه شما برای درس ادبیات روزانه  ۱ ساعت است(نهایتاً ۷۵ دقیقه) و هر زمان که این وقت تمام شد شما هر تعداد از تست‌ها را زده بودید کافی است و بقیه را رها می‌کنید.(در برنامه‌های بعدی بقیه تست‌ها هم پوشش داده می‌شود)

راهنمایی ۲:

دز روزهایی که به صورت موضوعی مطالعه می‌کنید لازم نیست که به هر ۳ مبحث برسید (دستور زبان، قرابت معنایی و آرایه‌های ادبی) اگر به ۲ مبحث رسیدید ایده‌آل است. البته گاهی اوقات ممکن است که یک موضوع سنگین باشد و فقط به یکی از بحث‌ها برسید. پس به طور کلی باید این سه موضوع رو به ترتیب مطالعه کنید مثلاً اگر یک روز قرابت معنایی و دستور زبان را مطالعه کردید دو روز بعد که دوباره به سراغ مباحث موضوعی می‌آیید باید از آرایه‌های ادبی شروع کنید.

چگونه مباحث درسی را بخوانیم؟

برای برنامه‏ درسی شما در تابستان فارسی ۳ را در نظر گرفته‏‌ام که متعارف برای تابستان است. اما برای این کار باید یک درس را انتخاب کنید به عنوان مثال درس اول برای روز اولی که می‌خواهید برنامه‏ درسی بخوانید؛ لغت، املا و تاریخ ادبیات این درس را کامل جارو می‌کنید بعد از آن به سراغ مفاهیم این درس می‌روید و آنها را کاملاً بررسی می‌کنید و اگر آرایه‌های مهمی دارد آنها را یاد بگیرید نه اینکه حفظ کنید!

 در آخر هم می‌روید سراغ تست‌های مضرب ۵ یا مضرب ۳ از کتاب جامع ادبیات نظام قدیم نشر الگو یا آنهایی که این کتاب رو ندارند می‌توانند آموزش کامل نظام قدیم را بزنند.(کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نظام قدیم هم می‌توانید استفاده کنید بالاخره یکی از این موارد را برای تست زدن باید داشته باشید)

راهنمایی ۱:

به این دلیل دقیق نگفتم مضرب ۳ یا ۵ چون شما محدودیت زمانی ۱ ساعت تا ۷۵ دقیقه را دارید و بعضی درس ها طولانی‌تر یا کوتاه‌تر است، خودتان باید جوری مدیریت تست را انجام دهید که در این زمان بتوانید یک درس را تمام کنید.

راهنمایی ۲:

تأکید میکنم که ۱ روز کار موضوعی و ۱ روز کار درسی انجام دهید مثلاً امروز که کار موضوعی انجام می‌دهید فردا حتما کار درسی انجام دهید (در این روز کار موضوعی انجام نمی‌شود) پس فردا کار موضوعی انجام می‌شود و همین‌طور ادامه پیدا می‌کند.

امّا چند نکته‏ خیلی مهم:

*چون دوستان نظام قدیم یک بار و یا حتی بیشتر کنکور دادند و می‌دانند که مثلاً در بحث آرایه‏‌های ادبی نقطه ضعف دارند خب آنجایی که شما نقطه ضعف دارید و می‌دانید پس باید بیشتر روی آن مطلب تأمل کنید.

*آفت‏‌های یک دانش آموز نظام قدیم چیست؟

بزرگترین آفت که یک دانش‌آموز نظام قدیم را در ادبیات تهدید می‌کند شتاب‌زدگی است مثلاً دائم بگوید این مطلب را که بلدم، این یکی را هم بلدم و…  جمله “این را که بلدم قبلاً خواندم” بزرگترین آفت است. شما باید فرض کنید که چیزی بلد نیستید(هر چند که اینطور نباشد قطعاً شما با آن موضوع آشنا هستید) قطعاً اگر موضوعی را بلد هستید در ضمنی که دارید درس می‌خوانید سرعت خواندتان ناخودآگاه افزایش پیدا می‌کند و شما نیازی نیست که از قبل بگوید این مبحث را بلدم و آن را نخوانید.

شاید شما دانش‌آموزی باشید که ادبیات را امسال 70 درصد زده و به دلایلی می‌خواهید سال آینده کنکور بدهید آیا می‌وانید بگویید که من سال آینده حتماً ۷۰ میزنم؟

قطعاً جواب «نه!» است، و این هم آفت بزرگی است.

یا مثلاً دانش آموزی می‌پرسد من که سال قبل در مبحث قرابت‌معنایی قوی بوده‌ام پس الان هم باید قرابتم خیلی خوب باشد، در صورتی که اصلاً اینطور نیست شاید قرابتش الان خوب نباشد، چون ممکن است در یک دوره‌ای در اوج بوده باشد ولی الان نباشد!

و حواستان باشد از شتاب زدگی پرهیز کنید.

 

در پایان…

خیلی از دوستان درباره‏ استفاده از dvdها سوال می‌کنند.

خب این بستگی به شما دارد که نقطه‏ ضعف و قوتتان چه باشد، توصیه می‌کنم اگر در موضوعی نقطه ضعفی دارید از dvd استفاده کنید حتما در آن موضوع کمکتان می‌کند.

شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که ما این dvdها را چه زمانی استفاده کنیم؟

شما می‌توانید به جای یک ربع تا نیم ساعت اضافه بر این زمانی که دارید درس میخوانید از dvdها استفاده کنید + اینکه می‌توانید زمان‏‌هایی از dvd استفاده کنید که شاید توان درس خواندنتان پایین است و ذهنتان آمادگی درس خواندن ندارد این dvdها با جذابیت هایی که دارد می‌تواند به شما کمک کند.

اگر زمان انجام این برنامه گذشته است برنامه خزان را مطالعه کنید.