چگونه ادبیات بخوانیم؟ (برنامه خواندن ادبیات کنکور در تابستان)

برنامه شروع کنکور

اگر زمان انجام این برنامه گذشته است برنامه زمستانه را مطالعه کنید.

 

در تابستان برای ادبیات کنکور چه باید کرد؟

اول از همه مقدار زمانی است که باید به مطالعه ادبیات کنکور اختصاص داد و آن در تابستان روزی ۱ ساعت است. (البته این زمان به علت اینکه کنکوریها معمولا در تابستان وقت آزادتری دارند در نظر گرفته شده است و در سال تحصیلی به ۴۵ دقیقه کاهش می‌یابد.)

حالا به سراغ این می‌رویم که در این ۱ ساعت چه کاری را باید انجام دهیم؟ باید یک روز را به مباحث موضوعی (قرابت معنایی، آرایه‌های ادبی و دستور زبان فارسی) و یک روز را به مباحث درسی (فارسی دهم و فارسی یازدهم) اختصاص داد.

مثلا به این صورت:

شنبه:

 ۱ ساعت مطالعه مباحث موضوعی

یک‌شنبه:

 ۱ ساعت مطالعه مباحث درسی

دوشنبه:

 ۱ ساعت مطالعه مباحث موضوعی

سه‌شنبه:

 ۱ ساعت مطاعه مباحث درسی

چهارشنبه:

۱ ساعت مطالعه مباحث موضوعی

پنج‌شنبه:

۱ ساعت مطاعه مباحث درسی

جمعه:

۱ ساعت مطالعه مباحث موضوعی

مباحث موضوعی ادبیات کنکور باید به این صورت خوانده شود:

۱. قرابت معنایی:

یک مفهوم پرتکرار + یک نون شب: از کتاب قرابت معنایی نشر الگو

*نکته مهم: حتما قبل از اینکه شروع به خواندن کتاب قرابت معنایی نشر الگو بکنید، قسمت دوکلمه حرف حساب را بخوانید، چون در آن توضیح داده شده که اساساً در قرابت معنایی به دنبال چه هستیم و با چه شیوه ای میخواهیم افزایش درک ادبی را ایجاد کنیم.

هر کدام از این مباحث آیتم بندی‏های زیادی دارد به عنوان مثال گروه اسمی به زیرشاخه‏‌های زیادی تقسیم می‌شود: وابسته‏‌های پیشین، وابسته‏‌های پسین، وابسته‏ های وابسته و …

که هر کدام از این آیتم‌‏ها کار یک شب است و باید طبق آیتم‌بندی‌های کتاب خوانده و تست‌ها زوج زده شود.

کتاب قرابت معنایی نشر الگو

۲. آرایه‌های ادبی:

یک آرایه را از کتاب آرایه های ادبی نشر الگو انتخاب می‌کنید اول درسنامه را بخوانید و مثال‏ها را حل کنید، بعد از آن تست های زوج آن آرایه را بزنید.

*نکته: لزومی ندارد که آرایه‌ها را به ترتیب از کتاب آرایه های ادبی نشر الگو بخوانید و به دوستانی که کمی در درس ادبیات ضعیف هستند توصیه می‌کنیم که از آرایه‌های ساده‌تر مثل آرایه تضاد شروع کنند.

کتاب آرایه‌های ادبی نشر الگو

۳. دستور زبان فارسی:

برای دستور زبان ۳ بحث بسیار مهم را برای تابستان در نظر گرفته‌ایم:

۱. گروه اسمی

۲. نقش کلمات

۳. جمله

این ۳ بحث را هم می‌توانید از کتاب دستور زبان فارسی نشر الگو بخوانید.

کتاب دستور زبان فارسی نشر الگو

هر کدام از این مباحث آیتم بندی‏های زیادی دارد به عنوان مثال گروه اسمی به زیرشاخه‏‌های زیادی تقسیم می‌شود: وابسته‏‌های پیشین، وابسته‏‌های پسین، وابسته‏ های وابسته و …

که هر کدام از این آیتم‌‏ها کار یک شب است و باید طبق آیتم‌بندی‌های کتاب خوانده و تست‌ها زوج زده شود.

نمودار گروه اسمی

*راهنمایی ۱ :

یک ساعتی که به خواندن مباحث موضوعی اختصاص داده‌اید فقط مخصوص یک بحث نیست و باید در آن یک ساعت حداقل به دو بحث برسید (این ایده‌آل است اما گاهی اوقات شاید یک مبحث سنگین باشد و فقط بتوانید به یک بحث برسید.) و بحثی که باقی می‌ماند را بگذارید برای زمان بعدی که مباحث موضوعی را می‌خوانید (دو روز بعد). همچنین نباید بیشتر از یک ساعت در روز را به مطالعه ادبیات کنکور اختصاص دهید.

*راهنمایی ۲ :

حتما روز اول که شروع به خواندن مباحث موضوعی می‌کنید (آرایه‌های ادبی، قرابت معنایی و دستور زبان فارسی) مقدمه‏‌ای که در کتاب‌های نشر الگو قرار دادم را بحوانید تا بدانید که اساساً چه شیوه ای را در پیش بگیرید و هدف ما در ادبیات کنکور چیست،  چون کاری که شما برای خواندن ادبیات به صورت تشریحی قبلا انجام می‌دادید با ادبیات کنکور نه تنها متفاوت است بلکه حتی در بعضی موارد متناقض هم می‌باشد.

محتوای کتاب درسی ادبیات کنکور باید به این صورت خوانده شود:

بر‌نامه‌ای که برای خواندن کتاب درسی در تابستان در نظر گرفته‌ایم به این صورت است که باید مطالب فارسی دهم و یازدهم تا حد بسیار مطلوبی خوانده شود. در هر روزی که برای کار درسی در نظر گرفته‌ایم باید ۱ درس را مطالعه کنید. ( ستایش و نیایش هر کدام یک درس در نظر گرفته شده اند و دو درس آزاد هم حساب نمی‌شوند.)

اما برای ادبیات کنکور هر درس کتاب درسی را باید چگونه بخوانیم؟

به عنوان مثال از همان درس ستایش فارسی دهم شروع می‌کنیم؛ اول تاریخ ادبیات را بخوانید، بعد از آن به سراغ لغت و املا می‌رویم که اولویت با لغاتی است که در کتاب معنی شده (لغات ستاره‌دار) بعد از آن به سراغ لغاتی می‌رویم که در کتاب لغت و املا نشر الگو آورده شده، املا را هم می‌توانید از گروه کلماتی که در همین کتاب آورده شده بخوانید.

در گام بعدی می‌رویم به سراغ قرابت معنایی این درس که آن را هم می‌توانید از قسمت درس به درس کتاب قرابت معنایی نشر الگو مطالعه کنید. (توجه: نباید با قرابت معنایی به صورت حفظی برخورد شود.)

*راهنمایی:

برای تست‌زنی هم باید وقتی یک درس حفظی را می‌خوانید در نوبت بعدی که به سراغ کار درسی می‌آیید (دو روز بعد) تست‌های این درس را بزنید اما قسمت‌های مفهومی را می‌توانید همان روز بزنید. تست‌های زوج قسمت درس به درس کتاب‌ قرابت معنایی نشر الگو و کتاب لغت و املا نشر الگو هم منبع تست‌زنی شما می‌باشد.

و در آخر منابع مورد نیاز برای انجام این برنامه:

کتاب‌ها:

دی وی دی های آموزش ادبیات که توصیه می‌شود در کنار خود داشته باشید:

دی وی دی چگونه ادبیات بخوانیم؟ (چون استراتژی کلی و پلن کلی رو به یاد ما خواهد داد)

دی وی دی آرایه‌های ادبی (بسیار برای دوستانی که در آرایه‌‌های ادبی ضعف دارند و نیاز به تدریس دارند کمک می‌کند.)

دی وی دی دستور زبان فارسی

دی وی دی قرابت معنایی

اگر زمان انجام این برنامه گذشته است برنامه زمستانه را مطالعه کنید.